Locatie: Sportzorg Nederland, Professor Bronkhorstlaan 10 (gebouw 26), 3723 MB, Bilthoven
Doelgroep: Sportartsen, aios-sportgeneeskunde, huisartsen, gynaecologen, aios-gynaecologie en overige artsen
Accreditatiestatus: Sportartsen en huisartsen: 3 uur
Sporten kan veel klachten in de zwangerschap voorkomen of verminderen. Noors onderzoek in 2015 laat zien dat vrouwen die drie keer per week redelijk intensief sporten 14% minder kans hebben op het krijgen van bekkenpijn. Het algemeen geldend advies (ook buiten de zwangerschap) is minimaal 5 dagen per week 30 minuten matig intensief bewegen. Veel zwangere vrouwen krijgen het advies het maar rustiger aan te doen. Maar wat is daar wetenschappelijk van bewezen? Wat mogen zwangere vrouwen wel en niet doen? Wat voor advies kunnen wij de sportende zwangere vrouwen geven en waar moeten ze op letten?
Sprekers
De avond wordt geopend door (emeritus) professor dr. Fred Lotgering. Hij geeft een presentatie over de fysiologie van inspanning in de zwangerschap. Zwangerschap en fysieke inspanning vragen fysiologische aanpassingen van het lichaam. Bij zware inspanning in de zwangerschap kan men zich afvragen of het lichaam die dubbele belasting goed aan kan en of dat het een ten koste gaat van het ander. Met name van belang zijn het maximale inspanningsvermogen en de aanpassingen in de bloed- en zuurstofvoorziening van de zwangere baarmoeder die de veiligheid van het ongeboren kind moeten waarborgen. Ook de veranderde laxiteit en traumagevoeligheid zijn in de zwangerschap spelen een rol bij het geven van praktische adviezen aan zwangere sportvrouwen.
De tweede spreker is verloskundige en docent onderzoeker Astrid Merkx van de Academie Verloskunde Maastricht. Vrouwen die zwanger zijn bewegen zich anders dan vrouwen die niet zwanger zijn. Dat heeft gevolgen voor hun gezondheid, de baring en de gezondheid van de baby. In haar presentatie gaat Astrid Merkx in op de kennis die er in de internationale literatuur is over (anders) bewegen tijdens de zwangerschap, de relatie met complicaties bij moeder en kind en over haar eigen promotieonderzoek naar anders bewegen tijdens de zwangerschap.
Tot slot zal Barbera Eeken, programmamanager bij Mom in Balance, meer vertellen over de praktijk: wat mogen zwangere vrouwen op basis van de literatuur nu op welk moment in de zwangerschap wel en niet. Het 'Mom in Balance' sportprogramma is speciaal ontwikkeld voor vrouwen tijdens de zwangerschap, voor een goed herstel daarna en voor een goede worklife balance. Mom in Balance is in 2013 uitgeroepen tot een erkende interventie door het Kenniscentrum Sport. .
Kosten
- VSG leden: €80,-
- Niet-VSG leden: 125,-
- Aios-sportgeneeskunde: €40,-
Maximaal aantal deelnemers
Het maximaal aantal deelnemers bedraagt 60.
Programma en inschrijven
Meer informatie
De organisatie van deze avond is uitbesteed aan de Stichting Opleidingen in de Sportgezondheidzorg (SOS) . Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van de SOS tel. 030-225 22 90.