Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG)

De Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) is de wetenschappelijke vereniging van sportartsen en andere in sportgeneeskunde geïnteresseerde artsen in Nederland. De doelen van de VSG zijn het ontwikkelen van de sportgeneeskunde (wetenschap en opleiding), het bevorderen en het bewaken van de kwaliteit bij de beoefening van de sportgeneeskunde alsmede het behartigen van de belangen van haar leden. De VSG is aangesloten bij de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en hanteert evenals de meeste wetenschappelijke verenigingen de volgende clusterindeling om haar doelen te realiseren:

  • Opleiding
  • Wetenschap
  • Kwaliteit
  • Beroepsbelangen 

Kwaliteit

Het leveren van kwalitatief goede zorg is een belangrijk uitgangspunt bij het medisch handelen. De sportarts kent een pluriforme inzet in de zorg, zowel wat het zorgaanbod als het werkterrein betreft. Dat vraagt om een aangepaste inzet van de kwaliteitsinstrumenten passend bij de bijzondere positie en werkveld van de sportarts, die zowel intra- als extramuraal en zowel curatief als preventief werkt. 

Kwaliteitsbeleid  

Na de erkenning van de sportarts als medisch specialist in 2014 heeft de VSG hard gewerkt om de gebruikte kwaliteitsinstrumenten (richtlijnontwikkeling, kwaliteitsvisitaties, deskundigheidsbevordering, accreditatie) te verbeteren en aan te passen aan de eisen, behorend bij de positie als medisch specialist. Het kwaliteitsbeleidsplan geeft inzicht in de wijze waarop de VSG haar kwaliteit borgt. Kwaliteitsbeleidsplan VSG 2020-2025

Kwaliteitsvisitatie 

Om voor herregistratie in aanmerking te komen is de medisch specialist verplicht aan te tonen dat hij heeft deelgenomen aan het kwaliteitsvisitatieprogramma van zijn wetenschappelijke vereniging. De VSG heeft een kwaliteitsvisitatieprogramma met een visitatiemodel dat is gericht op de individuele sportarts. De visitatie wordt in een zelf samen te stellen groep van (idealiter vijf) collega’s voorbereid en uitgevoerd, bij voorkeur met de eigen afdeling. Aanmelden kwaliteitsvisitatie

Richtlijnen 

Om patiënten de beste zorg te kunnen geven worden richtlijnen ontwikkeld, die gebaseerd zijn op de laatste wetenschappelijke inzichten en inzichten uit de praktijk. In de Richtlijnendatabase van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) vind je medische richtlijnen voor de tweede lijn, inclusief de richtlijnen van Sportgeneeskunde. De richtlijnen zijn modulair opgebouwd zodat relevante antwoorden in een paar klikken gevonden kunnen worden. Indien je vaak gebruik maakt van specifieke richtlijnen, dan is het aantrekkelijk om een eigen profiel aan te maken. Richtlijnendatabase

De VSG heeft een aantal multidisciplinaire en monodisciplinaire richtlijnen (mede)ontwikkeld. Daarnaast zijn er richtlijnen van andere specialismen van toepassing verklaard op de sportgeneeskunde en zijn er samenvattingen gemaakt van position stands van de ACSM (American College of Sports Medicine). 

Richtlijnen van de Vereniging voor Sportgeneeskunde: 

Sportmedische keuring 

– Cardiovasculair 

– Longgeneeskunde 

– Neurologie 

– Inspanningsfysiologie 

– Onderste extremiteiten 

– Bovenste extremiteiten 

– Hoofd/hals 

Richtlijnen worden steeds vaker modulair onderhouden, waarbij alleen die onderdelen van de richtlijn worden herzien waarvoor dat nodig is. Door een werkwijze in te richten waarin jaarlijks modulair onderhoud plaatsvindt, kan nieuwe kennis sneller verwerkt worden in richtlijnen en geïmplementeerd worden in de praktijk. Dit doen we samen met andere wetenschappelijke verenigingen binnen FMS-verband door te werken in clusters.  Werkwijze – Richtlijnendatabase

Kwaliteitsdocumenten sportgeneeskunde:
Leidraad Medisch Handelen in de Sport  (2022) 

Sportgeneeskunde Advies Nazorg COVID-19: herstel fysieke fitheid  (2022) 

Kwaliteitsdocumenten externe organisaties: 

Richtlijnendatabase FMS 

Richtlijnen KNGF 

Dossiers | KNMG 

Zorginzicht ZiN 

Deskundigheidsbevordering en accreditatie 

Kwaliteitsmeting 

Kennisagenda 

Patiëntenvoorlichting 

 

Lees ook: Lidmaatschap bij de VSG

De VSG organiseert jaarlijks het Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres, geeft twee keer per jaar het tijdschrift Sport & Geneeskunde uit en fungeert als een hechte community om haar doelen te bereiken. Juist de inzet en betrokkenheid van de leden maakt de VSG tot een actieve vereniging.

60 jarig-jubileum

2025 gaat voor de Vereniging Sportgeneeskunde Nederland (VSG) spetterend van start: we bestaan dit jaar zestig jaar. Sinds de oprichting op 8 mei 1965 zijn wij uitgegroeid van een omni-vereniging, met leden vanuit alle medische disciplines, tot medisch specialisme sportgeneeskunde met vele nauwe samenwerkingen. Met de erkenning van de sportgeneeskunde als vakgebied in 2014 is de sportarts als beroepsbeoefenaar dé medisch specialist in beweegzorg. Inmiddels is de VSG gegroeid tot een vereniging met meer dan 300 leden, waaronder zo’n 150 sportartsen en meer dan dertig sportartsen in opleiding. Bijna twintig ziekenhuizen hebben een afdeling sportgeneeskunde. Daarnaast bestaan er zelfstandige behandelcentra (ZBC’s), waarmee het aantal Sportmedische Instellingen komt op bijna 60!

Het belooft een spetterend jaar te worden waar we dit jaar meer en meer over zullen prijsgeven. Houd onze website en social mediakanalen in de gaten.