Op donderdag 24 en vrijdag 25 november 2016 vindt voor het twaalfde jaar op rij het Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres plaats. Het gezamenlijke initiatief van de VSG en de NVFS is hét jaarlijkse evenement waar sportfysiotherapeuten, sportartsen en aanpalende specialismen samenkomen om kennis te delen rondom sport en geneeskunde. Dit jaar is het congres nieuw leven ingeblazen. Het congres staat boordevol vernieuwingen en is daardoor nóg aantrekkelijker en toegankelijker voor iedereen!
Kersverse voorzitter van de congrescommissie Adam Weir (sportarts) vertelt waarom u er absoluut bij moet zijn.
Nieuwe opzet! Voor ieder wat wils…
“Dit jaar heeft het programma een nieuwe opzet. Zo kan men steeds kiezen tussen een lezing of een workshop en vervolgens tussen een bewegingsapparaat of een excercise is medicine gerelateerd onderwerp. Bij het onderwerpaanbod is rekeninggehouden met zowel de ervaren sportzorgprofessional als de startende professional. Voor ieder wat wils dus.”
De sessies:
- Tendinopathie en (chronische) pijn
- Enkel / voet
- Lies / heup
- Schouder
- Knie
- Elleboog
- Longen
- Chronische aandoeningen
- Mentale welzijn in de sport
- Voeding
- Advanced Glycation Endproducts (AGE)
Tevens zijn er weer diverse workshops zoals:
- De sprintscan; kinematische analyse met draadloze bewegingssensoren
- Echografie van de elleboog
- PerformanceTypes de applicatie; een praktische toepassing van Jungiaanse typologie!
- Hamstringblessures
Een compleet overzicht van het programma is te vinden op: http://sportmedischwetenschappelijkjaarcongres.nl/
Beide dagen aantrekkelijk voor (sport)fysiotherapeuten
“In plaats van alleen op de vrijdag wordt dit jaar op zowel de donderdag als de vrijdag aandacht besteed aan het bewegingsapparaat. Sportfysiotherapeuten kunnen nu dus niet één, maar twee dagen lang hun hart ophalen aan en nieuwe kennis opdoen over het bewegingsapparaat! Op beide dagen is er daarnaast uiteraard nog steeds aandacht voor excercise is medicine-onderwerpen. “
Expertmeetings: kom in contact met de expert
“Om in direct contact met sprekers te komen, zijn er speciale workshops georganiseerd. Deze expertmeetings bevatten een klein aantal deelnemers waardoor gemakkelijk van gedachten kan worden gewisseld met de sprekers. Ideaal voor de totstandkoming van nieuwe projecten en vruchtbare samenwerkingen. Voor de hands-on mensen zijn er ook praktische workshops, zoals over opvang bij trauma’s op het veld, het meten van hamstringkrachten en het maken van elleboogecho’s.”
Keynotesprekers voor iedereen
“Deze congreseditie hebben we ook bewust keynotesprekers gekozen die voor iedere bezoeker interessant zijn. Zo spreekt Paul Dijkstra (sportarts Aspetar) over het werken in een zorgteam rondom een atleet en neuropsycholoog Erik Scherder over (te) veel bewegen en de hersenen.
Abstracts in de schijnwerpers
“Dit jaar mogen de beste twintig abstractmakers hun abstract in één van de grote parallelsessies mondeling presenteren. Dit geeft jonge onderzoekers een mooi platform. De overige abstracts verschijnen in postervorm waar de dagvoorzitter een rondleiding langs verzorgt om met de makers te spreken. “
Galadiner met feestelijk tintje
“Het congres vindt opnieuw plaats in de Heerlickheijd van Ermelo. Een uitstekende omgeving voor wederom een mooi aangekleed galadiner, waarbij jong en oud kunnen netwerken. Het galadiner kent dit jaar een extra feestelijk tintje: de NVFS viert haar 35-jarig jubileum! Het galadiner staat vooral in het teken van dit heuglijk feit binnen de sportmedische wereld, zodat we dit mooi met elkaar kunnen vieren als afsluiting van de eerste congresdag!”
Innovatie
“Ook op communicatiegebied innoveren we. Afgekeken uit congressen van over de hele wereld gebruiken we voor het eerst zogenaamde ‘gooibare microfoons’. De mensen in de zaal kunnen daardoor sneller en gemakkelijker reageren, wat de interactie vergroot. Tevens gaan we alle tweets over het congres live streamen. En zo zijn er nog veel meer vernieuwingen die u absoluut niet mag missen!”
De congrescommissie heeft één specifiek doel dit jaar. Adam: “We willen het mensen zo moeilijk mogelijk maken te kiezen uit het veelzijdige programma. Als dat lukt, hebben we het goed gedaan. We zien uit naar een mooi congres en hopen dat u moeite heeft gehad te kiezen. Tot 24 én 25 november in Ermelo!”
Accreditatie
Er is accreditatie voor o.a.:
- Sportartsen, huisartsen en voor het College van Clubartsen en Consulenten (CCC): 12 punten
- Fysiotherapeuten, manueel therapeuten en sportfysiotherapeuten: KNGF 13 punten
- Stichting Keurmerk Fysiotherapie: 13 punten
Prestigieuze prijzen
“Om (jong) talent aan te moedigen zijn er diverse prijsuitreikingen:
- De TulipMed Prijs voor beste proefschrift uit 2015;
- De TulipMed Prijs voor beste wetenschappelijk artikel uit 2015;
- De prijs voor beste abstract 2016;
- De prijs voor beste poster 2016;
- De NVFS prijs voor beste sportfysiotherapeut én
- De NVFS Talent Award voor beste fysiotherapeut met onderzoeksachtergrond in opleiding.
Inschrijven
Inschrijven en meer informatie tref je aan op: www.sportmedischwetenschappelijkjaarcongres.nl.