In het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam wordt gewerkt aan een innovatieve MRI-techniek, Diffusion Tensor Imaging met fiber tractography. Verwacht wordt dat met deze nieuwe MRI techniek betere voorspellingen gedaan kunnen worden over de hersteltijd en het risico op recidiefblessures. In tegenstelling tot de normale MRI, waarbij de oedeem en haematoom wordt afgebeeld, kan met deze nieuwe techniek de schade op spiervezelniveau beoordeeld worden.
Om de nieuwe MRI techniek te testen worden 100 sporters gezocht die kort geleden een hamstringblessure opgelopen hebben. Deelname aan dit onderzoek is gratis!
Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?
- Het onderzoek bestaat uit drie MRI-scans.
- De eerste scan wordt binnen zeven dagen na het oplopen van het hamstringletsel gemaakt.
- Daarna volgen nog twee MRI-scans, twee weken na de eerste scan en wanneer de sporter de sportbeoefening weer oppakt.
- Bij elke MRI-scan hoort een lichamelijk onderzoek en een vragenlijst.
Aanmelden
Om de sporter een passende afspraak te kunnen bieden kunnen afspraken, naast overdag, ook in de late middag, ’s avonds en in het weekend ingepland worden.
Voor het maken van een afspraak kan contact opgenomen worden met AMC onderzoekster Jitsha Monte. Zij is 24/7 bereikbaar voor het maken van een spoedafspraak.
Een afspraak kan gemaakt worden per mail: j.r.monte@amc.uva.nl of per telefoon: 06-57542228.
Ook kunnen alle vragen over het onderzoek aan mevrouw Monte gesteld worden. Meer informatie over het onderzoek is te vinden op www.hamstringonderzoek.nl.
Evidence-based revalidatieprogramma voor hamstringblessures
Graag informeren wij u nog over het volgende.
Vanuit Aspetar, een sportmedische kliniek in Qatar, is een evidence-based revalidatieprogramma voor hamstringblessures gemaakt.
Door middel van een reeks video’s en een uitgebreid document is dit programma voor elke sportzorgprofessional te gebruiken.
Deze informatie wordt u aangeboden door de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) en de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg (NVFS).
Het doel van de VSG en NVFS is de zorg voor de sporters te optimaliseren.