Week van de Sportgeneeskunde: multidisciplinaire samenwerking
De sportarts is alleen voor (top)sporters. Dit is een veel voorkomende misvatting. De sportarts is er voor iedereen, van sporters met een blessure tot mensen met een chronische aandoening. De sportarts is medisch specialist beweegzorg en wordt nog wel eens vergeten. De sportgeneeskunde is een horizontaal verbindend medisch specialisme en kan een belangrijke rol spelen in een multidisciplinaire aanpak.
Van topsporters tot mensen met chronische aandoeningen: een brede samenwerking voor betere zorg
Fysiotherapeuten
Een belangrijke samenwerking voor de sportarts is die met fysiotherapeuten. De gedachte dat de fysio en sportarts hetzelfde werk verrichten ligt genuanceerder. De sportarts kan als medisch specialist beweegzorg een fysiotherapeut ondersteunen wanneer hij een patiënt of sporter niet meer verder kan helpen. Wanneer een probleem te complex is, of niet het verwachte herstel plaatsvindt, kan de sportarts het stokje overnemen van de fysio. Een fysio en sportarts kunnen elkaar aanvullen in het geval van een blessure die niet goed herstelt, maar ook in het geval van patiënten met een (chronische) aandoening. Een mooi voorbeeld is de behandeling van patiënten in de hartrevalidatie. Er zijn richtlijnen voor zowel fysiotherapeuten als medisch specialisten die op elkaar aansluiten om een patiënt zo goed mogelijk te helpen.
Help je mee de Week van de Sportgeneeskunde en het werk van de sportarts te promoten? Download de Sportgeneeskunde Promotiekit!
Orthopeden
In ziekenhuizen waar zich zowel een afdeling sportgeneeskunde als een afdeling orthopedie bevindt, ontstaat vaak een mooie samenwerking tussen de twee specialismes. Vooral bij mensen met mobiliteitsbeperkingen door (chronische) aandoeningen of blessures aan het bewegingsapparaat kan de rol van de orthopeed belangrijk zijn. Bij ernstige blessures of structurele problemen zoals een kruisbandblessure kan een operatieve ingreep noodzakelijk zijn. In het proces van blessure tot herstel werken de sportarts en orthopeed nauw samen. Zo kunnen patiënten op een gezonde en veilige manier weer actief zijn of actief worden.
Cardiologen
Tijdens beweging en sport is het hart vanzelfsprekend enorm belangrijk! Beweging, of juist inactiviteit, kan een grote impact hebben op de hart- en vaatgezondheid, vooral voor patiënten met onderliggende hartaandoeningen. De sportarts heeft, net als de cardioloog, kennis met betrekking tot het hart. Waar de sportarts in de opleiding naast cardiologie ook nog onderdelen bestudeert zoals fysiologie en longgeneeskunde is de cardioloog gespecialiseerd in het hart. De cardioloog kan een helpende hand bieden als een sportarts een zeer complexe casus tegen het lijf loopt. De sportarts kan op zijn beurt de cardioloog helpen met inspanningsdiagnostiek op het moment dat een hartpatiënt een gespecialiseerd beweegschema of traject in gaat om weer zo gezond en veilig mogelijk in beweging te komen.
Huisartsen
Huisartsen zien vaak als eersten de noodzaak om de leefstijl van een patiënt aan te passen. Een gezondere leefstijl gaat vaak hand in hand met meer en gezonder bewegen. Huisartsen in Nederland hebben echter beperkt tijd om heel gedetailleerd op een uitgebreid beweegadvies in te gaan. Hiervoor kunnen zij doorverwijzen naar de sportarts, die passende beweegadviezen aan sporters en patiënten geeft. Ook kan de huisarts in het geval van een complexere blessure de sportarts in de arm nemen om tot de bodem van het probleem te komen en de sporter of patiënt weer snel op de been te krijgen. De samenwerking tussen huisarts en sportarts zorgt voor een doorlopende zorglijn waarin beweging en deconditionering bij chronische aandoeningen een vast onderdeel van preventie en herstel is.
Een multidisciplinaire aanpak voor gezondheid en welzijn
Door deze nauwe samenwerking met verschillende disciplines kan de sportarts een volledig en op maat gemaakt gepersonaliseerd zorgplan en beweegadvies bieden. Door samen te werken met andere specialisten kan bewegen worden ingezet als medicijn, volledig afgestemd op de behoefte van elke sporter of patiënt. Dit geldt voor zowel preventie als herstel. Deze aanpak biedt iedereen de kans om de voordelen van een actieve levensstijl te ervaren.
Meer over de Week van de Sportgeneeskunde:
Persbericht week van de Sportgeneeskunde
Nieuwsbericht Week van de Sportgeneeskunde
Voorbeelden social media posts
Meld je met korting aan voor de basiscursus Sportgeneeskunde
Zie ook andere berichten over de Week van de Sportgeneeskunde:
Exercise is Medicine: mini-interview met sportarts Jan-Willem Dijkstra
De sportarts werkt multidisciplinair: beweging als medicijn voor iedereen!
Sportarts: specialist in wetenschap en bewegen