Sportgeneeskunde Nederland

Verstandig sporten en gezond bewegen

Header Tabs

Het Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres 2023 door de ogen van een sportfysiotherapeut

Sportfysiotherapeut Eline Peterse bezocht het Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres 2023 en beschrijft waarom het zeker een aanrader is voor (sport)fysiotherapeuten.

Vanuit de masteropleiding sportfysiotherapie bij de Hogeschool Utrecht werd ik getipt om mijn abstract in te leveren bij het Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres 2023. Als net afgestuurde sportfysiotherapeut vond ik dit een spannende, maar leerzame uitdaging, dus waagde ik mijzelf eraan en leverde ik mijn abstract van mijn afstudeerthesis in.

Tip: je kunt je inschrijven voor het Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres 2024!

Zeer inspirerende gelegenheid

Als fysiotherapeut is het niet zo gebruikelijk om naar verschillende congressen te gaan. Het is meer waarschijnlijk om cursussen te volgen na je afstuderen, dan dat je de congressen platloopt. Het was dan voor mij ook mijn eerste congres. Wat mij niet verbaasde was dat het gros van de deelnemers sportartsen waren. Het aantal sportfysiotherapeuten lag lager. Maar dat maakte het congres zeker niet minder interessant: voor sportfysiotherapeuten is het een zeer inspirerende gelegenheid en het is ook voor hen zeker van toegevoegde waarde om naartoe te gaan.

Pieter Jansen werd op het congres verkozen tot sportfysiotherapeut van het jaar 2023.

Efficiënte zorg van spreekkamer tot behandelzaal

Dit congres zorgt namelijk voor een verbinding tussen de sportarts en de sportfysiotherapeut waarbij de kennis ook daadwerkelijk kan worden toegepast in het revalidatietraject in de praktijk. Door als artsen en fysiotherapeuten samen te komen en dezelfde kennis- en praktijksessies te volgen, is de verbinding snel gemaakt. Zo kunnen we effectieve en efficiënte zorg bieden aan onze patiënten, van spreekkamer tot behandelzaal.

Social media en RED-S

Op dag twee stond het congres in het teken van de vrouwelijke gezondheidszorg. De sessie over Relative Energy Deficiency in Sport (RED-S) benadrukte dat dit een onderwerp is om alert op te zijn in deze maatschappij. RED-S verwijst naar een verminderd fysiologisch functioneren van het lichaam bij sporters, als gevolg van een relatief energietekort. Dit leidt tot verstoring in onder andere het metabolisme, de menstruele functie, het afweersysteem en het cardiovasculaire systeem. In de sessie werd benadrukt dat social media een belangrijke rol spelen bij RED-S. De sessie gaf daarnaast informatie over waar je in de spreekkamer of op het sportveld opmerkzaam op moet zijn.

Ook de sessie van onder meer Merel Wielink over sporten en zwangerschap was vernieuwend en nuttig voor ons als fysiotherapeuten. Hier gingen we dieper in op wat aan zwangere vrouwen wel en wat juist niet wordt geadviseerd om te doen. Het netwerk Sport & Gyn, een kenniscentrum dat vragen beantwoord van en over vrouwelijke sporters, brengt de sportende vrouw steeds meer in beeld. Waarbij specifieke zorg geleverd kan worden. Hierbij zou ook de vertaling naar de sportfysiotherapie gemaakt kunnen worden. De fysiotherapeuten kunnen zich zo aansluiten bij dit netwerk om de praktische trainingen en revalidatie te kunnen uitvoeren vanuit het overkoepelende netwerk.

Schoudertherapie met virtual reality was eyeopener

In de middag stond o.a. de schoudersessie centraal, waarbij je als sportfysiotherapeut je kennis over het schouderonderzoek kon bijspijkeren. De vernieuwende therapieën in combinatie met virtual reality en chronische schouderpijn was voor mij een eyeopener. Hierover horen, zette mij weer aan het denken. Al met al was het een inspirerende dag waarbij de verbinding tussen kennis en praktijk centraal stond. Dus tegen alle (sport)fysiotherapiecollega’s zeg ik graag ‘tot volgend jaar!'

Benieuwd naar het Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres 2024? Ga snel naar de website!