Op 16 december j.l. organiseerde de Stichting Opleidingen in de Sportgezondheidszorg in het Schaffelaar Theater in Barneveld een cursus over de medische aspecten van dans. De cursus, die deel uitmaakt van het curriculum voor de opleiding tot sportarts, werd niet alleen bezocht door de aankomend sportartsen, maar ook door andere in dans geïnteresseerde geregistreerde sportartsen, huisartsen en paramedici. De beroepsvereniging voor sportartsen (Vereniging voor Sportgeneeskunde) vindt het belangrijk dat sportartsen in opleiding kennis nemen van de medische aspecten van dans.
Voor sporters zal in de regel het eindresultaat, sportieve winst, prevaleren boven het spelen van een mooie wedstrijd. Voor dansers is er geen winst of verlies, maar wel de passie om hun beleving over te brengen op het publiek. Sporters worden toegejuicht uit waardering voor hun prestatie, dansers voor de vorm die zij hebben gekozen om het publiek te raken. Op het eerste gezicht lijkt er weinig verschil in de medische begeleiding van sporters of dansers. Zowel bij sporters als bij dansers speelt begeleiding bij het optimaliseren van fysieke en mentale belastbaarheid ter voorkoming van blessures een belangrijke rol. Tijdens de cursus werd het belang van monitoring van de gezondheid van dansers in het kader van preventie van blessures of overtraining besproken. Daarnaast kwamen enkele veel voorkomende dansblessures aan de orde, waarbij aandacht werd besteed aan het belang van een goede danstechniek.
Het optimaliseren van fysieke en mentale belastbaarheid van sporters speelt niet alleen een rol in het kader van blessurepreventie, maar kan ook bijdragen aan het verbeteren van hun prestaties. De vraag is hoe de belastbaarheid van een danser zich vertaalt in de mogelijkheid om creativiteit en artisticiteit bij het dansen ten volle te benutten en op welke manier sportartsen daarbij kunnen ondersteunen. Alexander Meijer sportarts in opleiding: ‘tijdens de cursus heb ik geleerd om de taal van de dansers te spreken en hoe ik hen daardoor in de toekomst ook op medisch gebied beter kan begeleiden’. Willemijn Diemer, die recent haar opleiding tot sportarts heeft afgerond, vertelt dat tijdens de cursus verschillende kanten van de medische aspecten van dans werden belicht, door een mooi spectrum van medisch specialisten en paramedici die actief zijn in de danswereld. De dag kende ‘een prachtige afsluiting met een indrukwekkende dans van Jefta Tanate’, aldus Diemer.
In Nederland zijn verschillende organisaties actief die zich inzetten voor de gezondheid van dansers. De Nederlandse Vereniging voor Dans- en Muziekgeneeskunde richt zich daarbij op podiumkunstenaars in de ruimste zin. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft recent het Dans Medisch Zorgnetwerk opgericht, om dansers met een blessure of andere gezondheidsproblemen in hun regio in contact te brengen met een arts of paramedicus die ‘taal van de danser’ spreekt. Zowel professionele als amateurdansers en dansdocenten kunnen via dit zorgnetwerk gemakkelijk in contact komen met sportartsen en andere zorgverleners, wanneer zij hulp zoeken voor blessures of andere aan dans gerelateerde gezondheidsproblemen.
Esther Schoots, sportarts
Utrecht, 20-12-2022.