Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft de vernieuwde gesprekstool Bewust Bewegen 2.0 gelanceerd. Zorgprofessionals kunnen deze tool gebruiken om mensen met chronische aandoeningen te stimuleren meer te bewegen.
Voldoen aan de beweegrichtlijnen kan helpen chronische aandoeningen te voorkomen en de ziektelast bij bestaande aandoeningen te verlagen. Wil je als zorgprofessional mensen met bijvoorbeeld diabetes, lage rugpijn of obesitas aanzetten tot meer beweging, dan is onder andere een juiste gespreksvoering belangrijk. De vernieuwde tool Bewust Bewegen 2.0, ontwikkeld door Kenniscentrum Sport & Bewegen, ondersteunt zorgprofessionals hierbij. Het Kenniscentrum is partner van onder meer het Nationaal Centrum EIMNL.
Handvatten voor een gesprek over bewegen
De vernieuwde tool bevat voor 16 chronische aandoeningen een leidraad voor een kort gesprek over het thema bewegen. Deze nieuwe versie is gebruiksvriendelijker en speelt beter in op de behoefte van zorgprofessionals en de uitdagingen binnen de zorgsector. Heeft een zorgprofessional weinig tijd, dan kan hij bijvoorbeeld kiezen voor de aanpak van een gesprek van 1 minuut. Mag het gesprek langer duren, dan is de aanpak van 5 minuten een goede keuze.
Positieve effecten van sport en bewegen
De tool bevat daarnaast voor elke aandoening informatie over de positieve effecten van sport en bewegen, de wetenschappelijke onderbouwing hiervan, beweegadvies, contra-indicaties en verwijsmogelijkheden. Bewust Bewegen 2.0 is voor iedereen beschikbaar.
Ga naar de tool Bewust Bewegen 2.0