Sportgeneeskunde Nederland

Verstandig sporten en gezond bewegen

Header Tabs

Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres 2024: Inspiratie, Innovatie en Interactie

Op donderdag 28 november opende het Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres 2024 (SMWJC) haar deuren. Twee dagen vol kennis, praktijk en ontmoetingen voor sportartsen, fysiotherapeuten, onderzoekers en andere professionals die het beste willen voor de gezondheid van sporters. Else Juch, fysiotherapeut en Education Manager bij SoccerDoc, beleefde het congres twee dagen en klom voor Sportgeneeskunde Nederland in de pen om haar ervaringen te delen.

Het congres, georganiseerd door de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) en de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg (NVFS), vond plaats in een inspirerende setting in het van der Valk Vianen en begon met een warm welkom door de voorzitter van de congrescommissie; dr. Pim van Klij.


Voorzitter van de congrescommissie Pim van Klij heet alle geïnteresseerden welkom.

Zie ook: Een vliegende start van het Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres!

Dag 1: De perfecte mix van professionaliteit en plezier

De dagvoorzitters, sportarts Liesbeth Kuiper-Klein en sportfysiotherapeut Hans Bloo, openden het congres. De eerste keynote A lifespan approach to hip osteoartritis prevention in athletes werd verzorgd door Dr. Joshua Heerey, die sprak over de preventie van heupartrose bij atleten. Hij benadrukte het belang van monitoring in de adolescentie, het voorkomen van specifieke deformiteiten en het inzetten van exercise-based interventies. Het eindigde hoopvol: niet alle atleten met een deformatie ontwikkelen heupartrose, en door secundaire preventie kunnen veel problemen gemanaged worden.

Na de keynote kon het publiek kiezen uit drie parallelsessies: Brain Health (professor Fiona Wilson, Sharaisha Bilgoe en Tom Smejka), Fit Met Kanker (Dr. Marieke van Vessem, Sophie van Melick en Inge Reijnders-Litjens) en Hip and Groin Injuries. De sessie over heup- en liesblessures onder leiding van dr. Joshua Heerey en dr. Adam Weir bood nieuwe inzichten: training verergert kenmerken van heupartrose niet en is dus veilig, mits benaderd vanuit een biopsychosociaal model. Er ontstond een boeiende dynamiek met de deelnemers in de zaal; er werden veel vragen gesteld aan orthopeed dr. Maarten Röling over het wel of niet operatief behandelen van deze patiëntengroep.

Van theorie naar praktijk

Tijdens de lunch werd volop genetwerkt, en in de middag werd theorie omgezet in praktijk. Een van de in totaal zes praktijksessies ging over wereldrecord speedmarsen van leden van het Korps Mariniers, samen met partner Cosmed, en inspireerde velen. Daarna volgde een boeiende keynote van professor Hans Tol over Return-to-play decision making following hamstring injury. Met zes beslissingsmomenten benadrukte hij dat het herstelproces direct bij de start van de blessure begint. Hij waarschuwde voor te strikte afhankelijkheid van MRI-resultaten: Vertrouw op je klinische vaardigheden! De re-injury rate ligt in de eerste vijftig dagen na RTP hoog, wat een nauwgezet monitoringproces vereist.


Tijdens de lunch werd volop genetwerkt

Een van de middagparallelsessies, geleid door dr. Guus Reurink, dr. Nick van der Horst en dr. Anne van der Made, ging over de nieuwe richtlijn Acute spierblessures onderste ledenmaten bij sporters. Elke dag wachten met het belasten van weefsel na een acute spierblessure, is drie dagen vertraging op de RTP. Shared decision making werd benadrukt: betrek de patiënt in beslissingen en wees transparant over verwachtingen. Andere parallelsessies waren Joint hypermobility in dance and sport, an asset of liability door Anani van Loon-Fleter, Dr. Janine Stubbe en Willemijn Diemer en een workshop/meet the expert met dr. Joshua Heerey en prof. Fiona Wilson.

Tijdens de tweede helft van de middag was het tijd voor de uitreiking van de Push Braces Prijs voor Sportgeneeskunde! De prijs voor beste proefschrift ging naar Stephan Breda, met zijn proefschrift: Exercise therapy for patellar tendinopathy: Evaluated with quantitative imaging. De prijs voor beste wetenschappelijke artikel ging dit jaar naar Niels Stens met zijn artikel: Relationship of Daily Step Counts to All-Cause Mortality and Cardiovascular Events. Gefeliciteerd Stephan en Niels!

De eerste congresdag werd afgesloten en een keynote: Athlete back pain in 2024; the good, the bad and the ‘we just don’t know’ door prof. Fiona Wilson, met bijzondere aandacht voor roeiers. Vanuit een biopsychosociaal perspectief werd tijdcontigent herstel (in plaats van pijncontigent herstel) aangemoedigd.


Professor Fiona Wilson houdt een keynote-lezing

Na een lange, maar leerzame dag was het tijd voor ontspanning. De dag werd afgesloten met een borrel, gevolgd door een heerlijk diner dat deelnemers de kans bood om ervaringen uit te wisselen en nieuwe contacten te leggen. Voor velen was de feestavond het absolute hoogtepunt van het congres. Het was een mooie afsluiting van de eerste congresdag, waar nog lang over nagepraat zal worden – de perfecte mix van professionaliteit en plezier die het SMWJC zo uniek maakt!

Dag 2: Technologie, preventie en ethiek

De vrijdag begon met de opening door sportarts Hiske Kneepkens en sportfysiotherapeut Bart van der Wiel. Daarna was er aandacht voor de eerste keynote van dag 2: Cardiac rehabilitation 2.0: novel developments and target groups, door professor Hareld Kemps over innovatieve ontwikkelingen in hartrevalidatie. Telerehabilitatie werd besproken als een veelbelovende maar uitdagende methode, waarbij technologie slim en kosteneffectief moet worden ingezet. Om het succesvol te kunnen implementeren in revalidatie, is het belangrijk om patiëntperspectief mee te nemen en technologie accuraat in te zetten.

Tijdens de parallelsessies waren er keuzes uit Cardiologie & sport (dr. Nick Bijsterveld & dr. Martijn Kauling), Preventie van knieblessures (dr. Ellen Kemler, dr. Ina Janssen, Bram van Polen en Rebecca van der Zwart) en Technologie in topsport (Bernadet van Os). In de sportcardiologiesessie werd besproken hoe vrouwelijke duursporters minder onderzocht zijn dan hun mannelijke collega’s. Het verschil in aanpassing van het hart en de relatie met ECG-resultaten tussen mannen en vrouwen riep op tot meer onderzoek. Het onderwerp long COVID kreeg eveneens aandacht. Het bleek dat sporters met langdurige klachten een lagere hartslagvariabiliteit hebben tijdens dagelijkse activiteiten, wat wijst op een beperkter herstel.

Misstanden en ethiek in de sport

Een van de meest aangrijpende sessies ging over misstanden in de sport, geleid door Laura Menenti. Deze keynote zette de toon voor een discussie over grensoverschrijdend gedrag, waarbij zorgverleners werden aangespoord hun verantwoordelijkheid te nemen. Tijdens de starpapersessie presenteerden een drietal onderzoekers hun meest recente bevindingen. Saskia Gladdines won met haar Golf Related Injury Prevention Program (GRIPP) studie, gefeliciteerd!

Na de lunch en de praktijksessies was het tijd voor nieuwe parallelsessies. Lonneke Fruytier, Mannes Naeff en Esther Schoots borduurden voort op de keynote Misstanden in de sport, tijdens de parallelsessie: Grensgevallen- verantwoordelijkheden van zorgverleners met misstanden en grensoverschrijdend gedrag in de sport. Daarnaast vond in de Montrealzaal een sessie plaats over Athlete Backpain, met professor Fiona Wilson en Frank Smithuis. Zij benadrukten het belang van woordkeuze en adequate uitleg omtrent radiologische bevindingen. Parallel hieraan werd in de San Franciscozaal een sessie verzorgd door dr. Gijs Nollen over Het ECG van een atleet.

Afsluiting met inzichten en inspiratie

Ook dag 2 werd afgesloten met een inspirerende borrel. Het SMWJC 2024 bewees wederom een onmisbare bijeenkomst te zijn voor iedereen die zich inzet voor de gezondheid en prestaties van sporters. Met een perfecte mix van wetenschap, praktijk en ethiek werden deelnemers naar huis gestuurd met vernieuwde kennis en motivatie om de sportmedische zorg naar een hoger niveau te tillen. Tot volgend jaar!

Foto's: Norbert Waalboer