Week van de Sportgeneeskunde: Specialist in gezond bewegen
In het voorjaarsnummer van Sport & Geneeskunde, de Olympische Spelen editie, sprak hoofdredacteur Adam Weir met sportarts Maarten Moen, chef-arts bij NOC*NSF. In het interview spraken zij over de Olympische Spelen, hobby’s, maar ook over innovatieve blessurebehandeling en blessurepreventie. Want waarom zou je blessures behandelen als je ze kunt voorkomen?
Preventiepiramide-model
Bij blessurepreventie zet sportarts Maarten Moen zich in voor een innovatieve en praktische benadering die hij ‘preventie 2.0’ noemt. ‘Hiervoor hebben we een preventiepiramide-model ontwikkeld’, legt hij uit. Dit model is een praktische handleiding die op verschillende niveaus gericht is op het voorkomen van blessures. Samen met professor Evert Verhagen van het Amsterdam UMC werkt hij aan de publicatie van dit model om sporters en hun begeleiders effectieve preventiestrategieën te bieden. ‘Het is belangrijk dat zaken die je in theorie weet ook echt in de praktijk worden toegepast,’ benadrukt Moen, omdat effectieve preventie afhankelijk is van het juiste gebruik van deze methoden door coaches, ouders en medische teams.
De preventiepiramide
Med alerts
Naast blessurepreventie is ook het gebruik van nieuwe inzichten essentieel voor het verbeteren van behandelingen. Moen merkt op dat er met het huidige zorg- en vergoedingssysteem minder ruimte is voor preventie op de poli. In het dagelijks leven leent innovatieve curatie zich beter voor de poli. Hij probeert kennis uit nieuwe studies direct te integreren in de praktijk: ‘Als uit nieuwe studies blijkt dat iets goed helpt, dan neem ik dit zeker mee. Ik schrijf hierover geregeld op mijn website www.sportenbewegingsarts.nl. Zo haalt hij de med alerts aan, onder andere gemaakt door sportarts Guus Reurink. Deze med alerts zijn reviews over interessante artikelen, met als voorbeeld het gebruik van hyaluronzuur bij enkelbandblessures. Dit soort innovatieve ideeën kan een positieve invloed hebben op de behandelingen binnen de topsport én de reguliere zorg.
Help je mee de Week van de Sportgeneeskunde en het werk van de sportarts te promoten? Download de Sportgeneeskunde Promotiekit!
Meer oog voor blessurepreventie
Kortom: Innovatie in blessurebehandeling kan bij goede ervaringen ook worden toegepast op de poli zodat meer mensen ervan profiteren. Daarnaast is er in de topsport steeds meer aandacht voor blessurepreventie om te kunnen blijven presteren door gezond te blijven. Ben je benieuwd naar wat Moen nog meer besprak in het interview? Lees de Sport & Geneeskunde van juni.
Meer over de Week van de Sportgeneeskunde:
Persbericht week van de Sportgeneeskunde
Nieuwsbericht Week van de Sportgeneeskunde
Voorbeelden social media posts
Meld je met korting aan voor de basiscursus Sportgeneeskunde
Zie ook de andere berichten over de Week van de Sportgeneeskunde:
De sportarts werkt multidisciplinair: beweging als medicijn voor iedereen!
Sportarts: specialist in wetenschap en bewegen