Sportgeneeskunde Nederland

Verstandig sporten en gezond bewegen

Header Tabs

Sportarts Hans Tol benoemd tot eerste UvA hoogleraar Sportgeneeskunde

Hans Tol is benoemd tot hoogleraar Sportgeneeskunde aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (Amsterdam UMC-UvA). Hij is de eerste hoogleraar Sportgeneeskunde aan de UvA. Tol gaat zich in zijn nieuwe functie richten op behandeling en preventie van sportblessures, met name spier- en peesletsels.

Amsterdam UMC is internationaal toonaangevend op het gebied van de meest voorkomende sportblessure: de hamstringblessure. “Wat we samen met de radiologen en orthopeden ontwikkelen, is uniek in de wereld. Ons onderzoek richt zich op betere diagnostiek, betere prognosemodellen en betere therapieën die het herstel kunnen versnellen. Dit doen we omdat iedere sporter ons eigenlijk altijd twee vragen stelt: Hoe kan ik zo snel mogelijk fit worden? En: Wanneer ben ik weer fit om te spelen? Het is belangrijk om onderzoek af te stemmen op de behoeften van de sporter”.

Poten in de klei
Tol is een expert op het gebied van uitvoeren van gerandomiseerde gecontroleerde studies op het gebied van pees- en spierblessures, regeneratieve geneeskunde en multi-center trials. Naast zijn klinische en wetenschappelijke werk, is hij vanuit het AMC als sportarts gedetacheerd bij AFC Ajax. Tol: “Om klinisch relevant onderzoek te doen, vind ik het van groot belang om met de poten in de klei te blijven staan. Zeker in ons vak is het cruciaal om te blijven ervaren wat er in de echte sportwereld omgaat. Die kennis en ervaring dragen we over aan onze medische studenten.”

Internationaal
In de sport heeft bijna niemand het geduld om jaren op onderzoeksresultaten te wachten. Tol steekt daarom veel energie in het internationaal samenwerken en opzetten van studies. “Ook in de sportwereld groeit het besef dat delen van data en gezamenlijk studies uitvoeren, cruciaal zijn om sneller goede resultaten te bereiken. Het mooie is dat we door deze aanpak avontuurlijke en ondernemende promovendi aantrekken: drie van hen werken nu in een partner IOC Research Center en versterken zo ons internationale netwerk”.

Het sportmedisch wetenschappelijk onderzoek is ingebed binnen het door de IOC geaccrediteerde Research Center for Prevention of Injury and Protection of Athlete Health, de Amsterdam (UMC) Collaboration for Health and Safety in Sports en Academic Center for Evidence Based Sports Medicine (ACES).