Heeft een sporter eenmaal zijn enkel verstuikt dan is er een verhoogd risico op recidief letsel. Om dit te voorkomen is er door het VU Medisch centrum een preventief oefenprogramma ontwikkeld, dat wordt ingezet na de reguliere behandeling. Van dit programma is aangetoond dat het daadwerkelijk het risico op een herhaalde enkelverstuiking vermindert. Probleem is echter dat de oefeningen wel structureel moeten worden uitgevoerd. En daar gaat het vaak mis. Dit onderzoek is er op gericht sporters te stimuleren de oefeningen wél te doen. De deelnemers worden at random verdeeld over twee groepen. De ene groep krijgt de instructies voor het uitvoeren van de oefeningen via de mobiele ‘Versterk je Enkel’ App. De andere groep krijgt dezelfde instructies, maar dan via een geprint instructieboekje. Beide groepen ontvangen een balansbord dat gebruikt wordt tijdens de oefeningen. Het oefenprogramma duurt 8 weken. Daarna worden de deelnemers nog 12 maanden gevolgd. De inclusie van het onderzoek begint 1 oktober 2013.
Wie kunnen er meedoen?
- Sporters die tussen de 18 en 70 jaar zijn.
- Sporters die in de afgelopen twee maanden een enkelverstuiking hebben opgelopen (niet noodzakelijk tijdens het sporten).
- Sporters die in behandeling zijn geweest (bijvoorbeeld bij een (sport)arts, (sport)fysiotherapeut) of geen behandeling hebben gehad, maar nu weer belastbaar zijn.
- Sporters die het afgelopen jaar geen ander letsel aan hun enkel hebben gehad (bijvoorbeeld een breuk).
Let op: Het is belangrijk dat de sporters tijdens en na afloop van uw behandeling niet het advies krijgen de ‘Versterk je Enkel’ App te gaan gebruiken. Enkele oefeningen uit de app zijn geen probleem, als dit een onderdeel is van uw reguliere behandeling. Het doel van het onderzoek is immers om te kijken op welke wijze het oefenprogramma dat wordt geadviseerd na behandeling in de geldende KNGF-richtlijn, het beste wordt opgevolgd. Zodoende zullen wij vanuit het onderzoek de sporter randomiseren in een ‘app’ groep en een groep die gebruikt maakt van papieren instructies.
Om deelnemers te werven zullen we u voorzien van een poster en gedrukte kaartjes met daarop de belangrijkste informatie en inclusiecriteria alsmede een website waarop meer informatie is te vinden voor de deelnemers.
Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met: VeiligheidNL, NOC-NSF, Zilveren Kruis Achmea, VSG, KNGF, NVFS, NHG en Disporta.
Deze informatie is ook te vinden op www.slhamsterdam.com/enkel
Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met drs. Miriam van Reijen via m.vanreijen@vumc.nl of via tel. 020-4441708.